Правителството на Камбоджа ще задължи чужденците, влизащи в страната, да си покриват разходите, свързани с Ковид-19, сочи документ на месното министерство на икономиката и финансите, цитиран от Ройтерс.

Сметката включва 5-доларова пътна такса от летището до център за чакащи за резултати от лабораторни тестове, 100 долара за тест на коронавирус и 30 долара за настаняване в хотел или център, докато излязат резултатите.

В общата сума ще влизат и 30 долара за храна, 15 долара за пране и почистване, 6-доларова такса за дежурна медицинска сестра и 3 долара за охрана.

Ако дадено лице се окажа с положителна проба, ще бъде поставено под 14-дневна карантина заедно с всички пристигащи от групата си, като всеки поотделно потенциално ще трябва да плати за още един до четири теста.

На заразените ще се наложи да дадат още 30 долара за болнична стая, 150 долара за медикаменти и 30 долара за храна, всичко това на ден. Различните болници могат да начисляват допълнителни такси, посочва министерството.

В списъка е включена и такса от 1500 долара за услуги за кремиране при смърт.

Досега Камбоджа е регистрирала 126 случая на Ковид-19, но само два са останали активни.

Камбоджанският туристически сектор, който осигурява около 20 процента от брутния вътрешен продукт на страната, бе ударен от коронаворусната пандемия. Пристиганията на трите международни летища спаднаха с 98 на сто на годишна основа през май, припомня ДПА.