„Швейцария ли”, би попитал с патриотичен патос и японският литературен класик, както нашия, ако едно време можеше да стигне с влака до алпийската страна. Или поне до родното Искърско дефиле. Защото пейзажът в сърцето на островната империя силно наподобява онзи в европейската република или в Балкана недалеч от София.

Красотата на природата е едно от нещата, заради което си заслужава Япония да бъде пропътувана, колкото и скъпо да е това, със суперскоростния „Шинкасен” или с по-обикновения експерес JR. Те са комфортни като самолети с големите кресла, таблите за храна и напитки, информационните табла.

Въпреки че още по-интересно е пътешествието из двуетажна Япония да се осъществи с по-атрактивните и по-типичните жп машини: теснолийнейки или подобните на метро отвътре и на грозноват метален ковчег отвън провинциални влакове в Страната на изгряващото слънце.

Дали в супер индустриализирания и урбанизиран на пръв поглед район на Осака – Нагоя – Кобе - Хирошима, който обаче извън самите градски зони си е абсолютно автентичен природно, или в почти дивия край около малкото пристанище Майзуро, Япония силно напомня Швейцария по свежо зелените във всички сезони гори, плъзнали в по-стръмните или по-полегатите планински склонове.

Интересно е, че наред с широколистните дървета, както в Европа, в Япония се прокрадват едри бамбуци, които ние нямаме на Стария континент. По зелените хълмове са пръснати по еднакъв с Швейцария начин приятно направени в бяло и кафяво къщички обикновено двуетажни, които в Алпите биват наричани „шале”. Разликата е само в покривите.

В Япония те винаги са декорирани по краищата, леко стилизирани според маниера на източните храмове и пагодите. Прави впечатление и изключителната чистота на реките, както в горските и планинските райони, така и в самите градове, в чиито центрове нерядко човек може да види местни хора, които за хоби хвърлят по някоя въдица и вадят риба. Тази приказна и уважавана от хората природа всъщност е и обяснението за световната слава на японската храна – от сушито до телешкото, които са прочути и предпочитани навред по планетата.