Звучи като прекалено лесно решение, за да е факт, но разходка в най-близкия до вас парк може да подобри настроението ви само за 20 минути, при това без да е нужно да правите упражнения или да спортувате, показва скорошно проучване.

Времето, прекарано в парка, дава глътка въздух на мозъка и възможност да си почине от стреса и преумората, посочва един от авторите на проучването професор Хон К. Юен от Университета на Алабама в Бирмингам.

"Установихме, че след посещение в парка хората заявяват, че емоционалното им състояние се е подобрило. Но не открихме да има връзка между нивата на физическа активност и подобреното настроение," допълва той.

Добрата новина е, че всички могат да се възползват от здравословните плюсове на времето, прекарано сред природата на градските зелени оазиси, дори и да не могат да спортуват поради възраст, физически увреждания или други причини.

Това проучване не е първото, което установява нуждата от повече паркове в градовете.

"Натискът срещу градските зелени пространства се увеличава все повече," споделя друг от авторите на проучването, доктор Гавин Дженкинс. "Тези, които планират и строят, се опитват да заменят зелените площи с жилищни и търговски пространства. Има все повече доказателства за ценността на градските паркове, но въпреки това продължаваме да виждаме тяхното унищожаване."