Египет е посрещнал над седем милиона туристи през първата половина на 2023 година, което е рекорд за страната, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата, цитирано от онлайн изданието "Иджиптшън стрийтс".

Ресорният министър Ахмед Иса изтъкна "усилията на частния сектор и ползотворното сътрудничество с властите за поставянето на Египет на позицията, която заслужава като една от най-значимите туристически дестинации в света". По-рано Иса обяви, че очаква общо петнадесет милиона туристи до края на тази година, какъвто е и капацитетът на базата за настаняване.

11,7 милиона туристи са посетили арабската република през 2022 година, което е с 46.2 процента повече в сравнение с осемте милиона през 2021 година, според официалните данни.

Националната стратегия на Египет за туризма предвижда до 2028 година да бъдат привлечени тридесет милиона чуждестранни посетители, припамня БТА. Това би означавало скок с 25-30 процента на година, за което ще е необходимо увеличение на капацитета на хотелите с петстотин хиляди стаи.

Туризмът е ключов източник на чуждестранна валута, от която северноафриканската страна изпитва недостиг в момента.