Милиони американци поеха на път, отправяйки се към домовете на роднини и приятели за празничните дни около Деня на благодарността. Това направи вчерашния ден най-натоварения за пътувания от избухването на пандемията от коронавирус, на което не попречи дори бурята по Източното крайбрежие, нарушила разписанията на авиокомпаниите и забавила трафика, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Според прогнозите на браншовата организация на авиационния сектор Airlines for America американските авиопревозвачи ще транспортират около 29,9 милиона пътници между 17 и 27 ноември. Това ще бъде исторически рекорд - с 9 процента повече от миналата година и с 1,7 милиона пътници над нивата отпреди пандемията.

През проверките за сигурност на летищата вчера са преминали 2,6 милиона пътници - най-големият брой, отчитан някога във вторника преди Деня на благодарността, сочат данни на службата за сигурност на транспорта. Очаква се днешните цифри да са още по-големи.

Американската автомобилна асоциация (American Automobile Association) прогнозира, че 55,4 милиона души ще пропътуват 50 или повече мили от дома си между днешния и неделния ден. Това е с 2,3 процента повече от миналата година и третата най-висока стойност, откакто организацията започва да следи празничните пътувания през 2000 година, макар и под отчетеното през 2019 година.

Поевтиняването на бензина и самолетните билети направи пътуванията по-достъпни на фона на забавянето на инфлацията. Цените на бензина спаднаха с 15 на сто от средата на септември, а полетите за празничната седмица са с 14 процента по-евтини, отколкото миналата година, съобщават специализирани сайтове.

Празнуването на Деня на благодарността води началото си от времето на Гражданската война в САЩ, когато президентът Ейбрахам Линкълн обявява последния четвъртък на ноември за ден на отдаване на благодарност и лечение.