Робот-убиец ще пази Големия коралов риф в Австралия. Това е идеята на учените от Университета в Куинсленд, които са създатели на машината. Тя ще премахва морските звезди, които са заплаха за коралите по морското дъно, съобщи Телевизия "Европа".

Машината ще обикаля най-голямата забележителност на Австралия Големия бариерен риф и ще премахва морските звезди, които системно унищожават коралите по океанското дъно.

Роботите убийци имат четири стерео камери. Те ще се придвижват с помощта на GPS устройства и система от сензори, които ще ги насочват в правилната посока и ще се грижат за стабилността им, без значение от неравностите по океанското дъно. Ако роботът не е сигурен дали вижда морска звезда, той ще я заснеме и ще поиска потвърждение от човек. Роботите ще разпознават морските звезди посредством специални видеозаписи. Използването на такива машини все още е в проект.



Изпитването в полеви условия на роботите ще започне в края на следващия месец. Ако работата на програмата за защита на рифа се окаже успешна, тя стартира официално през месец декември. От години учените от цял свят алармират, че свръхпопулацията на морски звезди е заплаха за Големия бариерен риф. В момента той е обсаден от водните създания, които се хранят с корали.

Статистиката сочи, че само за около 30 години близо 30 процента от Големия бариерен риф са били унищожени от морските звезди.