България представя черноморските си курорти и богатата си природа на тазгодишното международното туристическо изложение ИТБ-Берлин (ITB - Internationale Tourismus Borse Berlin) с надеждата да привлече туристите, които са се отказали от популярни дестинации като Египет и Тунис заради нападенията на ислямистки бойци, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

"Очакванията са толкова големи, че хотелските оператори се безпокоят дали ще имат достатъчно легла", е заявил пред агенцията консулът по туристическите въпроси в българското консулство във Франкфурт Пламен Бакалов.

Миналата година нападенията над популярни туристически места, сред които Париж и морски курорт в Тунис, стреснаха туристите и резервациите за много дестинации рязко намаляха, се припомня в материала.

В Турция имаше редица нападения на ислямистки бойци и кюрдски сепаратисти, докато Гърция е на предна линия в мигрантската криза в Европа. В тази ситуация печеливши са дестинации, за които се приема, че рискът от нападения е по-малък, като Испания, Португалия и България, отбелязва Ройтерс.

Варненският туроператор Сънтурс (Suntours), цитиран от агенцията, обяви, че резервациите за лятото от Германия в момента бележат растеж от 12 процента спрямо същия период миналата година, а освен това очаква руските резервации да се увеличат с 10-15 процента.

"Това вероятно е така, защото сме възприемани като безопасна дестинация", е посочила пред Ройтерс мениджърът на Сънтурс Нина Чамова на изложението в Берлин, което най-голямото в света.

Освен с плажовете, планините, манастирите и историческите си останки България се рекламира и като евтина дестинация, подходяща за семеен туризъм, пише още авторът на материала.

По данни на Световния съвет по пътувания и туризъм - ССПТ (WTTC) туризмът възлиза на около 13 процента от българската икономика.

Сайтът за пътувания kayak.de посочва, че търсенето в интернет за полети до Варна и Бургас са се увеличили съответно с 13 процента и 15 процента през първите два месеца на годината.

Дюни роял ризорт (Duni Royal Resort) информира, че резервациите за лятото в момента са с 20 процента повече спрямо миналата година главно благодарение на германски туристи.

За миналата година туристическите посещения са намалели с около един процент главно заради спад на туристите от Русия, е допълнил Пламен Бакалов.