Нов модерен терминал за заминаващи ще бъде открит днес на международното летище "Траян Вуя" в западния румънски град Тимишоара, а датата е избрана символично, за да отбележи предстоящото влизане на страната в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници от 31 март.

Очаква се на събитието да присъстват множество високопоставени гости, като сред поканените са президентът на страната Клаус Йоханис и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чието присъствие не е потвърдено. Премиерът Марчел Чолаку и председателят на Сената Николае Чука обаче вече заявиха участието си в церемонията.

От 29 март пътниците ще пътуват от летище Тимишоара от нов терминал с площ 12 000 квадратни метра, който ще разполага с шест филтъра за сигурност, осем изхода за качване на борда, 18 гишета за регистрация (чек-ин) и шест автоматични изхода за сканиране на документи, пише в. "Адевърул", като нарича съоръжението "най-модерния летищен терминал в Румъния". Терминалът ще разполага също така с множество търговски пространства, ресторанти и кафенета.

Инвестицията възлиза на 184 милиона леи (37 милиона евро), осигурени от безвъзмездни еврофондове, от държавния бюджет и от собствените приходи на летището. Символичният старт на строежа беше даден от министъра на транспорта Сорин Гриндяну през ноември 2022 г.

"Международното летище "Траян Вуя" в Тимишоара осъществи през последните две години един проект, чрез който беше реализирана най-важната инвестиция в историята на институцията - новия терминал "Заминаващи Международни полети". Внушителният терминал е построен със значителния принос на Министерството на транспорта, като бюджетът от близо 40 милиона евро е осигурен с европейско финансиране по Оперативна програма "Голяма инфраструктура", държавни средства и собствения бюджет на летището", заяви администрацията на летището по-рано този месец.

"Влизането на Румъния в Шенген доведе до реорганизиране на потоците пристигащи/заминаващи, поради което наименованието на новия терминал беше трансформирано от терминал "Заминаващи Международни полети" на терминал "Заминаващи Шенген", отбелязва още летището в Тимишоара.

Изданието "Капитал" посочва, че "ултрамодерният Терминал Шенген" ще разполага с шест скенера с рентгенови лъчи за контрол по сигурността на пътниците и ще има капацитет да обработва по 800 души на час.

"Разбира се, контролът по сигурността няма да изчезне. Необходимо е сигурността на пътниците по време на полета да бъде гарантирана. Ще има шест потока за контрол на пътниците с апарати с рентгенови лъчи. Ще разполагаме и с портали с метални детектори и за първи път - с телесни скенери. Човек трябва да застане за две секунди и по този начин служителите на Румънската разузнавателна служба получават изображение, на което ще се вижда всеки чужд предмет. Ще можем да идентифицираме и неметални предмети", обясни директорът по информационни технологии и комуникации на летището.

"Най-голямото предимство ще бъде комфортът. Минаваме към по-висока класа на комфорт, която позволява по-приятно чакане, по-приятно преживяване по време на пътуването", коментира за "Адевърул" директорът на летище Тимишоара Даниел Стаматович.

Първият полет от летище Тимишоара в Шенгенската зона ще се състои в 06:15 часа на 31 март с дестинация Мюнхен и ще бъде осъществен от компанията Луфтханза, отбелязва вестникът.

Летище Тимишоара се подготвя усилено за двоен исторически момент - от една страна, предстои откриването на новия терминал за заминаващи - инвестиция на стойност 38 милиона евро, а от друга, това ще бъде първият полет след интегрирането на Румъния в Шенгенското въздушно пространство, отбелязва "Капитал".

Разположено на площ от 300 хектара, международното летище "Траян Вуя" в Тимишоара е едно от най-големите в Румъния и обслужва население от над 2 милиона души в този регион на страната. То има 60-годишна история - открито е на 28 февруари 1964 г., а от 6 януари 2003 г. носи името на румънския изобретател Траян Вуя, роден в окръг Тимиш.

Според данни от 2023 г., цитирани от изданието "Бюкарест дейли нюз", миналата година летището в Тимишоара е било четвъртото в Румъния по брой пътници. На първо място е международното летище "Хенри Коанда" в Букурещ, което е имало най-голям трафик - над 14,6 милиона пътници, следвано от международното летище "Аврам Янку" в Клуж с 3,24 милиона пътници и международното летище в Яш с 2,33 милиона пътници. Летище "Траян Вуя" в Тимишоара е на четвърто място с 1,35 милиона пътници, следвано от летището в североизточния град Сучава с над 800 000 пасажери.

След решение на Европейския съвет от декември 2023 г. Румъния и България се присъединяват с въздушните и морските си граници към Шенгенското пространство от 31 март 2024 г., но дата за влизането на двете страни и със сухопътните граници в зоната за свободно движение все още не е определена, тъй като Австрия продължава да се противопоставя на такова решение.