Румънските туристи, които традиционно почиват у нас по време на Великденските празници, започнаха масово да анулират резервациите си в морските курорти.

Причината - няма ясни правила за влизане в България. Страната ни все още не е взела решение за така наречените "зелени коридори" за туристи, а задължителното представяне на PCR оскъпява почивката.

За Великденските празници хотелиерите по Северното Черноморие разчитат основно на румънските туристи. В курорта "Златни пясъци" вече тече усилена подготовка за откриването на летния сезон в началото на май. Оказва се обаче, че румънски туристи няма да има.

"Няма никакви записвания към момента, просто защото не се знае, ще могат ли да дойдат без да си правят PCR тест, а ако си правят такъв, това е голям проблем за тях, защото той реално е доста по-скъп, отколкото самата почивка", заяви Радой Бонев, управител на хотел в к.к. "Златни пясъци", цитиран от БНТ.

И хотелиерите в Кранево ще разчитат основно на гости от страната ни. Те се опитват да привлекат и румънски туристи, като компенсират цената на PCR тестовете им с безплатни ваучери за различни услуги. От бранша казват, че в хотелите се спазват всички противоепидемични мерки, но държавата трябва да популяризира тази информация сред чуждестранните туристи.

"Сменен е типът на изхранване - да не минават по блок масите сами. Имаме 5 стаи, които са отделени за карантина в хотела, имаме създаден екип от хора, които трябва да ги обслужват, за екипа има закупено защитно облекло", допълни Иван Николов, управител на хотел в Кранево.

Още преди месец правителството обяви, че страната ни ще осигури "зелени коридори" за туристите, които искат да почиват у нас. Това обаче не стана, тъй като Европейската комисия все още не е въвела единния електронен сертификат за пътуване.

"Зависи от Европейската комисия, но зависи и от всяка една страна. Ето гърците обявиха, че от средата на май ще ги пускат тези зелени коридори", коментира проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Ако спешно бъдат взети мерки, има шанс летният сезон по Черноморието да бъде спасен.

"Мерки за ваксиниране, мерки за облекчаване на тази основа на пропускателния граничен режим. Ние трябва да кажем добре дошли на руските туристи - първо визи и то не в рамките на един ден, а в рамките на няколко часа, визи, които струват не 80 евро, а 40, 50 евро", каза още проф. Стоян Маринов.

От бранша са категорични, че субсидирането на чартърните полети трябва да продължи и след края на май.