"Около 360 хил. са пътуванията по празниците 6 и 22 септември. Видяхме около 190 хил. пътувания на българи в България и около 55 хил. в чужбина. В същото време в момента в България имаме над 100 хил. чуждестранни посетители".

Това заяви пред БНР Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Септември ще приключи с около 1,260 млн. чуждестранни посетители, което е ръст от 5,8% спрямо миналата година, посочи той, като отбеляза, че румънците са номер едно като брой туристи у нас.

По думите му сезонът се разширява, а пътуванията през септември са много интензивни.

Драганов отчете и значителен ръст при културния туризъм тази година. Той е не само от българи, но и от чужденци, уточни той.

"Ръстът, който имаме за 2024 г., който я изтласква напред, пред най-силната 2019 г., е културният туризъм, при който имахме много големи ръстове в началото на годината - спрямо 2019 г. с около 20-25% за месеците януари, февруари, март, но и сега - септември".

По думите му уикендовите пътувания вече стават мода. Много нарасна и броят на хората с втори дом, отчете той. По думите му това прави над 22% от пътуванията във вътрешността на страната. Според него за някои това е бизнес, за други - това си е техният живот.

Прогнозните резултати сочат, че от януари до септември 10,7 млн. чужденци са влезли у нас, което е 5% ръст спрямо предходната година, обяви Румен Драганов в предаването "Преди всички".

Тази година се очертава като най-силната след пандемията. Приходите се движат с около 25% ръст в сравнение с 2019 г., съобщи той и каза, че през 2024 г. очакванията са туризмът да създаде около 14 млрд. лв., което ще е 7% от БВП.

Имаме много голямо ветрило на цените, констатира Румен Драганов. По думите му за коледните и новогодишните празници стана мода хората да си запазват вили, къщи за гости, малки хотели още от предходната година. Той допълни, че големите продажби ще бъдат от края на октомври до средата на ноември.

Според него цените се задържат ниски, защото има жестока конкурентна среда.

За зимния туризъм Драганов очаква 3,3 млн. чужденци да влязат в страната, като водещото не е само зимният ски туризъм, но и културният туризъм, и спа туризмът.