Пещерата Бисерна е най-дългата и най-красива пещера в Природния парк "Шуменско плато", но рядко отваря врати за посетители. Тази пролет за ограничено време и с предварителна заявка пещерата ще е достъпна за туристи, като първите посетители ще могат да я разгледат на 11 април, съобщиха от дирекцията на парка.

След двегодишно прекъсване заради пандемията, пещерата, известна още и като Зандана, ще може да бъде разгледана отново, в работните дни до 15 май. Тогава започва размножителният период на прилепите, чието защитено местообитание е пещерата и според Закона за биологичното разнообразие трябва да се осигури спокойствие за отглеждане на малките.

Самата пещера е наклонена и е на два етажа, като долното ниво на Бисерна представлява подземна река. 

Какво трябва да знаете за посещението?

Влизането в пещерата ще става само при предварително записване, при минимум осем и максимум 12 посетители. Часовете за достъп са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а телефонът за записване е с номер 054/800765.

Маршрутът в Бисерна е около 800 метра в едната посока. Температурата в пещерата към момента е 10 градуса, затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

Пещерата Бисерна е обитавана от 14 вида прилепи. Тя е благоустроена, но основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите.

Как да стигнете до пещера Бисерна край Шумен?

Пещера Бисерна се намира в местност Кьошковете, на 1 км от Шумен. До пещерата се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени табели - от парк "Кьошкове" и от разклона за Шуменската крепост, по пътя за вилата на общината.