Сантяго де Компостела, крайната дестинация на легендарния испански поклоннически маршрут Камино де Сантяго, предвижда въвеждането на туристически данък, за да ограничи пренаселеността.

Популярната дестинация в северозападната испанска автономна област Галисия е посрещнала почти 440 000 "поклонници" през 2022 г. Средногодишният брой на посетителите му надхвърля 300 000. Поклонниците поемат по широк кръг от маршрути, започващи от Испания, Франция и Португалия и завършващи в катедралата на града от 9-ти век. За християните романската базилика е мястото, където е погребан Свети Яков Велики, един от апостолите на Исус.

Полагайки клетва като първата жена кмет на града миналия месец, Горети Санмартин от Галисийския националистически блок (BNG), обяви плановете си да насърчава устойчивия туризъм и да превърне Сантяго де Компостела в по-добро място за живеене за местните жители, съобщава испанската информационна агенция Europa Press.

Колко ще бъде туристическият данък в Сантяго де Компостела?

Идеята за туристически данък беше представена на хотелиерите от бившия кмет на Сантяго Ксосе Санчес Бугало през април, съобщава испанската радиостанция La Cadena SER. Предложен е регионален данък, който може да бъде въведен през 2025 г. Той ще се начислява като такса за нощувка от хотелите и вероятно ще струва между 0,50 и 2,50 евро в зависимост от вида на настаняването.

Смята се, че данъкът би могъл да събере между 2,5 и 3 млн. евро годишно за Сантяго, които ще отидат за поддържане на историческия център на града.

Кметът Санмартин отново повдигна тази идея в речта си при встъпването си в длъжност, в която изложи планове за "съзнателен туризъм" в града.

"Искам тази община да престане да бъде само туристическа дестинация и увеселителен парк. Искам един Сантяго, от който няма нужда да се бяга заради неконтролирания туризъм. Искам да се радваме на богат и проспериращ туристически сектор, но и на дишащ град", казва тя, според Europa Press. Горети заявява също, че осигуряването на жилища за местните жители ще бъде приоритет.

Катедралата в Сантяго де Компостела е безплатна за посещение, но туристите могат да заплатят такса от 12 евро, за да получат пълен достъп до музеите, кулата и манастира.

Къде другаде в Испания се събират туристически такси?

Туристическите такси не са ново понятие в Испания. Барселона въведе такса още през 2012 г., която оттогава непрекъснато се увеличава. През април 2024 г. тя ще се увеличи на 3,25 евро на нощувка. Валенсия също планира да въведе туристическа такса през следващата година в размер между 0,50 и 2 евро, за да допринесе за устойчив туризъм.

Ваканционните места за настаняване на Балеарските острови (Майорка, Менорка, Ибиса, Форментера) също се облагат с данък, който в разгара на сезона може да достигне до 4 евро на вечер.