Саудитска Арабия отваря от утре границите си за туристи за първи път от 18 месеца, след като въведе ограничения заради коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Саудитското кралство, което в миналото беше затворено за туристи, въведе електронни туристически визи в края на 2019 г., точно преди началото на коронавирусната пандемия.

Саудитските власти се стремят да представят страната като уникална туристическа дестинация за любителите на природата и любопитните пътешественици, като с това целят да увеличат непетролните доходи и да създадат нови работни места.

Граждани на 49 страни, повечето от които европейски, ще имат право да влизат в кралството без да се налага да бъдат поставяни под карантина, ако представят на саудитските власти доказателство за отрицателен Пи Си Ар тест преди пътуването и ваксинационен сертификат, в който се съдържа информация за поставени две дози от ваксините срещу ковид на "АстраЗенека", "Пфайзер"/"Бионтех" или "Модерна" или за поставена една доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън".