Ако продажбата на алкохол бъде разрешена, това ще бъде рискован етап от икономическото и културното преобразяване на страната от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, което отчасти има за цел да привлече чуждестранни туристи и да насърчи чуждестранни бизнесмени да живеят и работят там, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Като дом на най-свещените места на исляма в Мека и Медина, Саудитска Арабия се представя като пример за мюсюлмански морал и разрешаването на алкохола - който според много мюсюлмани е забранен от Корана - може да доведе до ответна реакция сред по-благочестивите саудитци и мюсюлманския свят като цяло. Въпреки това в анкети емигрантите твърдят, че достъпът до алкохол би бил важен за качеството им на живот в Неом - разрастващ се комплекс от сгради на площ колкото Масачузетс, който е обявен за бъдещето на кралството.

Разположен на остров в Червено море, наречен Синдала, се очаква курортът Неом да предлага първокласен винен бар, отделен коктейл бар и бар за "шампанско и десерти", според документи за планиране от януари, с които "Уолстрийт джърнъл" се запознал.

В плановете се предвижда и магазин за вино на дребно с "поразителен вертикален стенен дисплей".

Снимки в генералния план за Синдала от юни показват барман, който налива коктейли пред бутилки с, както изглежда, първокласни марки водка, уиски и вино, и гости, седнали около охладена бутилка шампанско и торти. Други снимки показват жени по бикини и мъже по бански, които рядко се срещат в Саудитска Арабия, да се излежават на яхти и да се къпят в безкрайни басейни, което е още едно намекване за това как проектите за Неом могат да предизвикат културните нрави в кралството.

Синдала "ще даде тласък на Червено море като нова дестинация за суперяхти и ще привлече някои от най-богатите и влиятелни хора в света", се казва в документа за планиране.

Макар че вината, бирите и коктейлите с нулев алкохол стават популярни в Саудитска Арабия, запознати с плановете за Неом заявиха, че проектът предвижда истински алкохол, макар думата алкохол да не се споменава в документите за планиране, посочва "Уолстрийт джърнъл".