Страната се готви за мащабно отваряне за туристи от цял свят, като инвестициите в инфраструктура са огромни. Част от тези усилия е и отварянето на редица нови хотели, като акцентът се поставя върху високия клас луксозни хотели.

Преди дни принцът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман ал Сауд създаде своя компания за хотели, която ще превърне няколко исторически двореца в страната в изискани места за настаняване.

В Джеда реновиране ще претърпи дворецът Ал Хамра, а в столицата Рияд - Туваик и Червеният дворец. Трите бъдещи хотела ще предлагат общо над 240 стаи, апартаменти и вили.

Саудитска Арабия се подготвя да се отвори за международни туристи в близките години. Не просто да отвори границите, но да привлича милиони всяка година. Амбицията е туризмът да съставлява 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната до 2030 г. като част от стремежа на властите да разнообразят своята зависима от петрола икономика.

Из цялата страна кипи усилено строителство на хотели, не липсват и футуристични атракции в стил Дубай, исторически паметници се облагородяват и отварят за туристи.