Саудитска Арабия се подготвя да се отвори за международни туристи в близките години. Не просто да отвори границите, но да привлича милиони всяка година. Амбицията е туризмът да съставлява 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната до 2030 г. като част от амнбициите на властите да разнообразят своята зависима от петрола икономика. 

Из цялата страна кипи усилено строителство на хотели, не липсват и футуристични атракции в стил Дубай, исторически паметници се облагородяват и отварят за туристи.

Арабският свят скоро може да има нов конкурент в туризма, а туристите от цял свят - нова цел за следващата си почивка. 

Началото: визи за туристи

От септември 2019 г. Саудитска Арабия започна да допуска чуждестранни туристи по нова визова схема - в страната вече се допускат посетители, чиято цел не е бизнес или религиозен туризъм. 

Зараждащият се туристически сектор беше тежко засегнат от пандемията от коронавируса, но кампании за привличане на местни туристи помогнаха отчасти да бъдат реализирани приходи за милиони долари, които по-рано саудитците харчеха в чужбина.

Пустинята Руб ал Хали

Снимка: iStock by Getty Images

Как се прави туризъм от нулата

В края на септември 2021 г. саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обяви проект на стойност 13 милиарда долара за превръщане на провинция Асир в туристическо средище, което да привлича 10 милиона посетители в следващите девет години

2700 хотелски стаи, 1300 жилища и 30 търговски и развлекателни атракции ще се появят в Асир до 2030 г.

Целта е да се изградят туристически атракции в планинската провинция, разположена по крайбрежието на Червено море, а също да се подобрят услугите и инфраструктурата, включително здравеопазването и транспорта.

Страната има редица забележителности, които са достъпни за туристи, но на много от тези места няма туристическа инфраструктура - липсват достатъчно хотели, особено по крайбрежието, където има потенциал за развитие на луксозен морски туризъм.

Природни чудеса, недокоснати от туристически крак

Саудитска Арабия има красиво крайбрежие с едни от най-чистите незастроени плажове в Персийския залив и на Червено море. Според плановете това ще се промени - поне що се отнася до строителството.

В област Табук се простира широка пясъчна ивица с възможности за плаж и гмуркане сред богатия подводен свят на Червено море. Тук е една от предвидените туристически зони, в която от края на 2022 г. се планира да отворят врати луксозни хотелски комплекси. Първите ще са в най-високата категория за лукс. Бъдещите посетители ще са близо не само до плажовете, но и до прочутите предимно сред местните скални формирования, наподобяващи американския Гранд Каньон.

Страната е известна предимно с пустините и крайбрежието си, но релефът и климатът на огромната ѝ територия са причина за голямо разнообразие от природни забележителности - от пясъчните дюни и автентичните номади на пустинята Руб ал Хали до буйната зеленина на района Ал Баха (където се отглеждат повечето плодове и зеленчуци в Саудитска Арабия) до изумителните скални образувания на мястото, неслучайно наречено Края на света.

Хегра, древният град на набатейците в Саудистска Арабия

Снимка: iStock by Getty Images

Саудитската Петра

В Саудитска Арабия се намира и древният град Хегра, създаден от набатейците (които туристите познават от скалния град Петра в Йордания). Хегра е не по-малко впечатляващ и е по-голям като площ от Петра.

В края на 2020 г. Хегра за първи път беше отворен за туристи. Дотогава чужденците имаха нужда от специално разрешение от саудитското правителство, за да видят набатейския град, а сега е достатъчно посетителите да си купят билет (струва около 25 долара), а специалните туристически автобуси спират на интересните места, където пък са разположени екскурзоводи, които разказват историята на мястото като приказки от "1001 нощ".

Скалите на саудитската версия на Гранд Каньон

Снимка: iStock by Getty Images

Туризмът и COVID-19

Саудитска Арабия е една от страните с най-строги мерки, свързани с коронавируса. На входа на всеки мол стои полицай, който проверява ваксинационните сертификати на посетителите, а специално приложение не само показва сертификата, но и следи гражданите през цялото време. Страната беше една от първите, които забраниха достъпа до почти всички обществени места за неваксинираните още в началото на месец август 2021 г. Неваксинираните не могат да пътуват с градски транспорт, да влизат в сградите на администрацията, да посещават учебни заведения, спортни и културни мероприятия.