Най-известният парижки булевард Шанз-Елизе ще претърпи зелено преобразяване и ще посреща посетителите си с нови пешеходни зони, градини и тунели от дървета.

Според комитета за реновиране на Шанз-Елизе, който от години настоява за промяната, “През последните 30 години легендарният булевард изгуби блясъка си. Прогресивно парижаните го изоставиха и беше засегнат от няколко последователни кризи. Често го наричат най-красивият булевард на света, но за нас, които работим всеки ден тук, това не е съвсем така. Шанз-Елизе има все повече и повече посетители и магазините на големите марки се борят за място на него, но за французите той изглежда износен.”

Предвижда се драстично да се намали трафикът по улицата и да се направи повече място за пешеходците. Към момента около 3000 коли минават по Шанз-Елизе на всеки час. 

Ще се появят така наречените “зелени дневни” - открити пространства с места за сядане и много зеленина, където хората могат да си починат. 

Промените няма да започнат веднага, а се очаква да бъдат реализирани най-рано през 2024 г., когато Париж ще е домакин на Летните Олимпийски игри. 

Архитектурното бюро PCA-STREAM разкри как ще изглежда булевардът през 2030 г., когато трансформацията ще е приключила.

Освен блясъка на Шанз-Елизе, проектът иска да върне прочутата улица на парижаните. Според проучване на архитектурното бюро едва 5% от минаващите по Шанз-Елизе пешеходци в момента са парижани, а туристите са 68%.