"Депозирахме уникалния, шарен Стакевски боб на баба Ленка в Световната банка за семена!", обяви с гордост готвачът, пътешественик, писател, ресторантьор и участник в иницативата He`s the man на Dir.bg Филип Захариев.

Ето какво сподели собственикът на култов ресторант в северозападното село Стакевци, който отскочи за няколко дни до предишното си работно място "на края на света" - северния архипелаг Свалбард:

"Депозирахме уникалния, шарен Стакевски боб на баба Ленка в Световната банка за семена!!!

На 4км от Longyearbyen, на отдалечения от света архипелаг Свалбард, се намира Световната банка за семена - The Global Seed Vault. Тя е построена за да съхрани и запази семпли от всички познати ни видове растения и селскостопански култури в случай на глобален катаклизъм, като ядрена война, природно бедствие, метеорит или друго, което може да унищожи живота на Земята. В тази банка, семената биха оцелели около 10 000 години. Почвата в Свалбард е вечно замръзнала, което осигурява на семената температура от -20 до -30 градуса. Банката е построена в тунел в планината на височина 130м над морското равнище и 120м навътре в планината. Достъпът до семената, както и семплите на генно модифицирани видове, които биха спасили света от глад е силно ограничен, като само няколко оторизирани души имат достъп до тях. Банката е оборудвана с 3 взривобезопасни врати и шлюзови камери.

Снимка: iStock by Getty Images

На предната фасада на входа към банката, която гледа към океана и на покрива, зад дебело непробиваемо стъкло са монтирани хиляди огледалца гледащи в различни посоки, които отразяват светлината на десетки километри, което би спомогнало за намиране нахождението на банката ако се наложи след десетки, стотици или хиляди години, за да може животът на планетата да се възроди.

Банката е построена през 2008 година, като норвежкото правителство финансира проекта на стойност 45 милиона норвежки крони.

Свалбард е избран за целта, поради вечната замръзналост на почвата и почти нулева сеизмична активност.

В момента в банката се съхраняват около 930 000 вида семена от почти всички държави в света, включително и България, а при нужда ще могат да се ползват от целия свят.

Банката е наричана още Ноевият ковчег за семена.

В нея вече ще се съхранява и уникалния Стакевски боб!", написа Филип Захариев.