Шест хърватски дестинации са включени в списъка на "Зелени дестинации" ("Green Destinations") на 100-те най-добри практики за устойчив туризъм за 2024 г., съобщи агенция ХИНА специално за БТА. Това са Црес, Дуги оток, Иванич-град, клъстерът "Лика Дестинация", Мали Лошин и Национален парк "Плитвички езера".

Това е първият път, когато толкова много хърватски дестинации попадат в списъка.

Съобщението дойде във вторник от "Лаборатория за туризъм" ("Tourism Lab"), хърватския представител за зелени дестинации, както и от някои от избраните дестинации, включително Мали Лошин, който вече е попадал в списъка. За 2024 г. Мали Лошин беше включен в образователен проект на Института "Син свят", наречен "Нов поглед към подводието на Лошин".

Туристическата управа на Мали Лошин съобщи, че класацията "Топ 100 истории за зелени дестинации" ("Top 100 Green Destinations Stories") се провежда в световен мащаб от 2014 г., показвайки дестинации и бизнеси, които служат като вдъхновяващи примери за устойчив туризъм за други дестинации, туроператори и посетители. Тази година имаше над 170 кандидатури от 45 държави, като 129 истории бяха оценени от група експерти въз основа на ефективност, иновации и възможност за продвижване.

Мали Лошин участва от 2016 г. и директорът на неговия туристически борд Далибор Цвиткович каза, че подводният проект образова както местната общност, така и туристите за важността на морската екосистема и насърчава активното участие в опазването на природните ресурси.

Наградата потвърждава нашия дългогодишен ангажимент към опазването на морския живот и ни мотивира да продължим да инвестираме в проекти, които ще запазят биоразнообразието, добави Цвиткович.

От "Tourism Lab" казаха, че Хърватия, със своите шест дестинации, стои редом до Естония, Португалия, Словения и Тайланд, наричайки това значително признание за хърватските дестинации.

Това признание показва, че Хърватия признава важността на устойчивостта и активно работи върху конкурентно управление на туризма, като същевременно следва международните тенденции и нарастващото търсене на устойчиви пътувания и дестинации, добавиха от компанията.