Въвежда се облекчена процедура за предоставяне на концесии за морските плажове. Това стана с приемането на първо четене на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен от Министерския съвет.
Конкурсът да се извършва в двумесечен срок от влизането в сила на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия, е записано в законопроекта, предаде БТА.

Предлага се до морските плажове да се осигурява свободен и безплатен пешеходен достъп. Дава се нова дефиниция на морски плаж, като се включва и възможността морски плажове да се създават в резултат на човешка дейност. Регламентират се случаите на новообразувани морски плажове, засягащи имоти - частна собственост, като е предвидено частта от засегнатите имоти да се отчуждава по реда на глава трета от Закона за държавната собственост.

Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, като тя не може да заема повече от 2 на сто от активната плажна площ на морския плаж.

Вносителите предлагат площите за свободно разполагане на плажни принадлежности да са включени в активната площ на плажа и да са равностойни като достъп до морето с площите с разположени плажни чадъри и шезлонги, за които се плаща.

Предлага се ограничаване на строителството в зона "А" в селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, само за озеленени площи - паркове и градини, в които се допуска строителство на обекти за хранене, открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра и монументалнодекоративни елементи, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Предвижда се още част от приходите от концесионните възнаграждения и наеми да могат да се използват за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове.