Американската компания Pizza Hut обедини с вековен ресторант в Хонконг, за да придаде модерен привкус на традиционно ястие и да го превърне в неочакван деликатес - змия върху пица, съобщава CNN.

Новото предложение съчетава змийско месо, черни гъби и сушена китайска шунка - всички незаменими съставки на автентична змийска яхния и част от маркетинговия план на хонконгския франчайз за генериране на шум онлайн.

В Хонгконг и Южен Китай отдавна се наслаждават на змийска яхния, особено през по-студените месеци. Според поговорка на местния кантонски диалект, най-доброто време за консумацията му е, "когато задуха есенният вятър".

Мнозина вярват, че то има лечебни свойства и подобрява състоянието на кожата.

Богатата кулинарна култура, използваща змийско месо, се среща и в други части на Югоизточна Азия, като Виетнам и Тайланд, където влечугите обикновено се отглеждат за консумация.

"Съчетано със сирене и нарязано на кубчета пиле, змийското месо става по-богато на вкус", посочат от Pizza Hut Hong Kong преди ястието да бъде пуснато в продажба миналата седмица, добавяйки, че "подхранващото" месо "може да засили кръвообращението" - често срещано твърдение от традиционната китайска медицина.

"В комбинация с пица, то бележи пробив от конвенционалната концепция за това какво означава поддържането на добро здраве, като същевременно предизвиква вкусовите рецептори", добавят от веригата.

Веригата си партнира със Ser Wong Fun - ресторант, сервиращ змийско в Централен Хонгконг с корени, датиращи от 1895 г., по създаването на новата рецепта.

23-сантиметровата пица, която се предлага със сос от охлюви вместо с конвенционалната доматена основа, е в продажба до 22 ноември. Според пробвалите я, змийското месо е подобно на пилешкото.

Това не е първият път, в който азиатските франчайзи на американската марка възприемат по-авантюристичен подход в чест на местната хранителна култура.

В миналото Pizza Hut в Тайван представи пици, направени с дуриан, извара от свинска кръв и консервирани яйца - съставки, които се използват често в местната кухня. Междувременно Pizza Hut в Япония създаде пица, покрита с Tonkotsu ramen (супа от свински кости и рамен).