Гърция се готви да отвори отново границите си за чуждестранни туристи от 1 юни 2021 г., като за целта подготвя "план за безопасно пътуване". Според обявеното до момента, туристите ще могат да избегнат задължителната карантина с представянето на отрицателен PCR тест при пристигане в страната.

Към момента в Гърция има задължителна 7-дневна карантина за всички чужденци, независимо от резултата от PCR теста, като посетителите трябва да се изолират на посочен от тях адрес.

Страната премина през три локдауна и пет тежки месеца с лавинообразно увеличаване на броя на заразените. Започналият процес на ваксиниране, както в самата Гърция, така и в страните, от които идват най-много посетителите ѝ, връща надеждите за осъществяването на летен туристически сезон.

Гръцките власти и представителите на хотелиерския бизнес разчитат, че ваксинирането ще направи пътуването по-безопасно. Според плановете предоставянето на сертификат или паспорт за ваксинация ще дава възможност на чужденците да се придвижват свободно. 7

В края на януари гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви, че "хората, които са ваксинирани срещу Covid-19, трябва да се движат свободно. Въпреки това трябва да сме пределно ясни, че ваксинацията не е нито задължителна, нито условие за пътуване."

Пред гръцкия план все още има много въпросителни, коментира гръцкото издание "Етникос Кири". Нужно е ускоряване на кампанията за ваксиниране, както и гаранции от най-големите пазари - американския и британския, че могат да държат вируса под контрол.

Президентът на хотелиерската асоциация на Гърция Григориос Тасиос коментира: "Като се има предвид, че темпото на ваксиниране във Великобритания значително задминава това в останалите страни в Европа и отвъд, британските туристи ще са сред най-безопасните, които могат да пътуват тук още от май."

Друга страна, от която идват много туристи в Гърция - Израел, вече ваксинира 25% от населението си.

Скорошно проучване на компанията за консултации за финансов риск Ernst & Young, цитирано от "Войс ъф Америка", установи, че гръцката икономика се е свила с 10% през 2020 г. заради 80-процентното спадане на приходите от туризъм. Туризмът представлява 20% от БВП на Гърция, а голяма част от туристическия бизнес изобщо не отвори врата за сезона през 2020 г.

През 2021 г. се очаква около 2 милиона туристи да използват ваучерите си за отменените си през 2020 г. почивки в страната.