Всички сме чували за Крит, Санторини, Самотраки, Тасос и само за единици името Фолегандрос извиква някаква асоциация в главата.

Но този неизвестен и пощаден от туристическата инвазия гръцки остров беше обявен за най-любимия остров в Европа за 2020 година от читателите на списание "Condé Nast Traveller".

Снимка: iStock by Getty Images

Списанието всяка година прави класация на най-добрите дестинации, хотели и туристически услуги в света на база гласовете на своите читатели. В годината на пандемията може би изненадващо за най-добър остров в Европа не беше обявена никоя от добре познатите дестинации, по които туристите търкат подметки от години.

Фолегандрос - неизвестният съсед на Санторини

Снимка: iStock by Getty Images

Ако го потърсите на картата, ще видите, че Фолегандрос се намира на един хвърлей от прочутия си съсед Санторини. Той също е част от Цикладските острови и главният му град, като на много други острови, се казва Хора.

Пейзажите тук са в контрастни тонове - бежаво-кафявото на хълмовете, брулени от сухия летен вятър мелтеми; на този фон тук-там проблясват на слънцето скупчени ослепително бели къщи, а долу е тюркоазеното синьо на Егейско море.

Плажовете на Фолегандрос

Плажовете на острова са разхвърляни по крайбрежието, като оформят малки пясъчни полумесеци измежду назъбените скали, в които се разбиват вълните. Тук-там има по някой плажен бар или ресторант, но нищо не е претрупано или пренаселено, сякаш сте попаднали на място, в което времето не съществува. Октоподите се сушат на слънце, рибата е прясна, от сладкишите капе захарен сироп. Всичко е точно както трябва да бъде.

Снимка: iStock by Getty Images

Особено вечерно време, когато местните и гостите на острова излизат по централните площади на Хора и се заемат с вечерята и виното си. Макар и встрани от туристическата лудница на известните гръцки острови, Фолегандрос не е заспало и лишено от живот място.

Снимка: iStock by Getty Images

На миниатюрния остров (едва 30 квадратни километра) има и над 100 православни параклиса. Може би най-популярната гледка от острова е кацналия на хълм град Хора с виещата се на зигзаг бяла пътека над него, която води до църквата Панагия.

Как да стигнете до Фолеграндрос

Най-лесно се стига със самолет до Санторини и след това за един час с бързия ферибот стигате до Фолегандрос.