Тези, които нямат търпение да са сред първите, посетили Гърция след официалния старт на туристическия сезон тази седмица, ще бъдат доволни да разберат, че много от ограничителните мерки отпадат от петък, 14 май. Почивката в южната ни съседка се доближава до нормалността, макар че влиянието на пандемията няма как да бъде напълно игнорирано.

Пътуване до Гърция

Преминаването през граничните пунктове ще продължи с отрицателен ПСР тест, за влизане в Гърция, или сертификат за ваксинация, както и задължително попълнен формуляр PLF не по-късно от 24 часа преди влизане в страната.

От петък гръцката версия на "зелен сертификат" за пътуване до островите (с изключение на Лефкада и Евия) влиза в сила, като става дума за пътуване по вода или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация (като са минали поне 14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на КОВИД-19 (2 месеца след заболяване и до 9 месеца).. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Правила и придвижване в Гърция

От петък, 14 май, системата с SMS-и за напускане на дома в Гърция приключва.

Измества се и полицейският час, който вече ще започва в 12:30 след полунощ вместо в 11 часа вечерта, а рестрикциите за пътуване в страната ще бъдат премахнати като част от поетапно завръщане към нормалност след месеци на ограничения, съобщава вестник "Катимерини".

Също от петък магазините се връщат към обичайната си работа, като остават само правилата за социална дистанция. В сила ще бъде ограничението всеки купувач да разполага с площ от 25 квадратни метра.

Ресторантите в Гърция ще останат без музика поне до края на месец май.

Летните кина ще отворят на 21 май, а културните пространства на открито - на 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи.

Маските все още са задължителни на открито и закрито, с изключение на плажа, като глобата е 300 евро за неносене.