Големи надежди се възлагат на нискобюджетните авиолинии - след като най-лошата част от пандемията е зад гърба ни, време е да планираме следващото лято, пише в свой анализ на ситуацията в този туристически сектор британският вестник "Дейли мейл".

В момента много полети с нискобюджетни авиолинии изглеждат абсурдно евтини - бързо търсене показва, че можете да летите до европейски градове за 15-20 лева. През последните месеци можеха да се открият едни от най-ниските цени на билети за последните години.

Но дали това ще продължи и в бъдеще?

Според управителя на британския нискобюджетен превозвач "Jet2" Филип Мийсън цените ще трябва да останат "неотменно изкусителни" за пътниците през предстоящата зима, но резервациите за лятото на 2022 г. вече са "окуражаващи".

Собственикът на нискобюджетния "Ryanair" Майкъл О'Лиъри вече даде недвусмислен знак за очаквано увеличение на цените на билетите, които по думите му ще са "драматично по-високи" през следващото лято. Причина за това са не само едностранните решения на авиокомпаниите, но и очаквания ръст на туристите в Европа, което от своя страна ще доведе до бързо разпродаване на кратките маршрути.

Гъвкавите условия за резервация, които много превозвачи въведоха по време на пандемията, скоро ще останат в миналото. Пътуването в Европа вече не е толкова непредсказуемо, колкото беше в началото на пандемията. От няколко дни "Ryanair" върна таксите за смяна на датата на полета.

За тези, които предпочитат да резервират по-рано, за да се възползват от ниските цени, експертите съветват да изберат популярни дестинации за популярни фиксирани дати като пролетна ваканция, майски празници, август и т.н. За най-търсените дати евтините билети бързо се изчерпват и трябва да се реагира възможно най-рано.

Съдейки по направените инвестиции за милиарди, нискобюджетните авиокомпании се готвят за голям бум на пътуванията в скоро време. Освен това на европейския пазар навлизат и нови играчи - като например норвежката нискобюджетна компания "Norse Atlantic Airways", която планира да пусне няколко нискобюджетни маршрута от Европа за САЩ и исландската "Fly Play", която свързва северния остров с редица градове в Европа.