Доскоро новият коронавирус беше най-големият страх за пътуващите със самолет, но с напредването на ваксинацията и с превръщането на пандемията в част от ежедневието тази заплаха отстъпва на второ място.

Според Индекса за пътническо спокойствие 2021 (Passenger Confidence Tracker 2021), най-голямото глобално проучване на нагласите на пътниците от началото на пандемията, новият страх номер едно за пътниците е да не бъдат поставени под карантина в крайната си дестинация.

51% от летящите със самолет се тревожат, че ще бъдат карантинирани, щом кацнат.

На второ място е притеснението, че може да се заразят с COVID-19 на летището или в самолета (43%).

41% от анкетираните се тревожат от непредсказуемо затваряне на границите, а за 36% от пътуващите със самолет объркващите протоколи за безопасност са източник на тревога.

Причина за новият номер едно в класацията са правилата, които не могат да осигурят 100% спокойствие на пътуващите.

Дори и напълно ваксинираните хора не са застраховани от поставяне под карантина. В много страни все още важи изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, дори и за ваксинираните (например такова е правилото за завръщащите се българи от страни от червената зона).

Тъй като никоя ваксина не дава 100% гаранция, че ваксинираният няма да се зарази с вируса, сценарият ваксиниран пътник да даде положителна проба преди пътуването си и да се окаже под карантина е малко вероятен, но все пак съвсем реален.