С повишаването на температурите, хотелите се пълнят, а Европа се е подготвила за невъзпитани туристи, пише CNN. Това не е изненада, защото започва летният туристически сезон в Европа. Мнозина стягат куфарите, хотелиери, гидове и местни жители на туристически градчета се кръстят. Всички се надяват, че лудостта може би няма да бъде толкова голяма, но знаем как историята завършва винаги.

Цената на долара падна спрямо паунда и спрямо еврото, следователно трябва да се подготвим за икономически катарзис или за туристически такъв?

През миналата година твърде много американци посетиха Европа. Том Дженкинс от Европейската Туристическа организация признава, че 2023 г. е била рекордна, спрямо 2019 г. и най-вероятно има шансове за нов рекорд през настоящия сезон. Дженкинс не е единственият с подобен анализ.

Кайла Цайглер също посочва рекордни цифри от нейната агенция - Дестинация Европа. Греъм Картър е по-скептичен -  90% от клиентите му просто не искат да пътуват за Европа, защото е твърде скъпа. Мнозина се чудят дали си заслужава, а дори ранното правене на резервация не спестява средства.

Какво означава това за Европа и ще останат ли празни хотели? Понижаването на долара, спрямо еврото, официално поставя нови правила на масата. Американците вече нямат предимството, макар и цената на 1 долар да се изчислява на 91-92 евро цента. Добрата новина е, че спадът е значително нисък и все още стои далече от спада през началото на 2021 г. Британците разменят около 78 пенса за долар.

Снимка: iStock by Getty Images

Падането на долара се усеща в 11 страни, включително Босна, България, Дания, Исландия, Полша и Румъния. И докато никой не отчита проблемите като нещо драматично, някои финансисти посочват, че разликите ще се усетят върху кредитните карти. Стая за 500 евро ще бъде равна на 543 долара, докато през миналия септември е била около 480 долара.

Не всички валути са срещу долара. Достатъчно е да видим, че доларът се разменя със значително по-добър курс спрямо чешката крона, унгарския форинт и украинската гривна, макар и да се съмняваме, че Украйна ще приема туристи. 1 долар вече се разменя за 32 турски лири и това е добра новина за почитателите на Ориента.

На фона на тази инфлация, мнозина започват да смятат по-внимателно разходката в Европа. Айфеловата кула вдига цените за посещение с 20% от 17 юни, Истанбул взима по 25 евро за влизане в "Света София", докато Венеция разчита на такса от 5 евро за дневен престой. Таксите не са такъв проблем, какъвто могат да бъдат всички хотели. Тим Хентшел от HotelPlanner признава, че никога не е виждал такъв скок на цените за една вечер. От 300 долара, повечето хотели са скочили на 500 долара.

Снимка: iStock by Getty Images

И това не е прищявка на самите хотели, Хентшел признава, че когато има голяма заетост, хотелите започват да повишават цените за последните стаи. Това пък трябва да подсказва, че има туристи. При 90% заетост е логично да има драстичен скок за последното пространство.

Данните на Hotel Monitor, American Express Global Business Travel и други, показват точно това. Скок на цените с около 10% за Париж, Амстердам и Дъблин. Берлин, Стокхолм, Барселона и Лондон имат скок от 9%. Съвет на всички експерти е един - не се бавете! 

Скокът често се наблюдава сред големите вериги, следователно ако свалите една звезда при търсенето, гарантират много добри възможности. Примерът е очевиден, ако отидете в мегаполис, никога не избирайте центъра. Най-изисканите хотели в Лондон искат 1000 паунда за стая, 3-4 звезден хотел малко по-далече от центъра ще струва около 100 паунда на вечер. Пътуването с метро отнема около 30 минути, следователно не губите толкова много и имате средства за различни развлечения и сувенири.

Снимка: iStock by Getty Images

Хотелите са проблем, но полетите са много по-различна история. Цената на билетите е с 16% по-ниска от 2023 г. Полетите от САЩ до Лондон са с 21% по-евтини от миналата година. При останалите туристически градове се наблюдава подобен спад. Цените не са ниски, не се заблуждавайте, особено ако се сравняват с тези от 2019 г. Очевидно е, че светът се връща обратно към нормалния начин на живот и не толкова нормалните цени.

Планиращите почивка ще трябва да помислят и за човешкия фактор. Юли и август ще бъдат най-голямата грешка, по-добрият вариант за почивка е през май, юни и септември.

Мнозина се опитват да избягват Венеция, Рим и Флоренция, осъзнавайки ужаса от тълпите. Ако сте се ориентирали към популярна дестинация, помислете отново, преди да развалите почивката си. Това прави и другите страни по-привлекателни. Португалия, Словения, хърватските и гръцките острови ще се радват на повече гости.

Не е късно да запазите хотел и самолетен билет, но ще е скъпо. Ако имате възможност да почивате през септември, това е най-добрият вариант. Единственият вариант за разумна цена е почивката за следващата година.

Снимка: iStock by Getty Images

Това обаче идва с други проблеми - стачки по летища, фалиране на туристически агенции и много други. Европа ще се радва на туристи и през следващите години, а това изисква от американците, а и не само, да помислят и да побързат с правилната дестинация и резервация.