Тридневният международен исторически фестивал "Доблест и слава", с който ще бъдат отбелязани 580 г. от превземането на Шуменската крепост от кръстоносната армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав Трети Ягело, известен и като Варненчик, започва утре, съобщиха за БТА от местния регионален клон на Национално дружество "Традиция".

Жители и гости на града през 2017 г. също имаха възможност да видят възстановка как рицарите кръстоносци и войските, предвождани от крал Владислав Трети Ягело, са се сражавали с воините на султан Мурад Втори.

В съобщение до медиите днес от пресцентъра на общинската администрация припомнят, че заради фестивала в Шумен от 27 до 29 септември ще бъде въведена временна организация на движението, а Община Шумен ще осигури безплатен транспорт за зрителите на Международния исторически фестивал "Доблест и слава" на 28 септември.

Тогава, през целия ден, край Шуменската крепост жители и гости на града ще могат да наблюдават демонстрации, спектакли и възстановка на историческата битка за крепостта.

Както БТА съобщи, около 160 представители на клубове за исторически възстановки от Чехия, Румъния, Сърбия и България, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти ще се включат в Международния исторически фестивал "Доблест и слава".

Фестивалът край Шуменската крепост и през 2017 г. беше с международно участие. Тогава се включиха представители на клубове за исторически възстановки от Чехия, Румъния и Турция, както и представители на клубове на Национално дружество "Традиция" от страната.