Кметът на Сен Тропе заплаши с глоби ресторантьорите в най-известното и скъпоструващо рибарско селище в Средиземноморието, след като съобщи, че някои от тях подбират посетителите по размера на предишните сметки и определят минимални разходи, пише вестник Guardian.

"Тези обвинения са изключително шокиращи за мен, защото за съжаление са верни", заяви Силви Сири пред местните медии, като добави, че "тя и целият съвет сме напълно против подобни подли практики", които "рушат имиджа на града".

Снимка: iStock by Getty Images

Вестник Nice Matin цитира неназовани вътрешни източници, според които някои ресторанти в Сен Тропе, предпочитано място за лятна почивка на знаменитости и международния джет сет вече повече от половин век, са започнали да проверяват имената на клиентите в базата си данни и да отказват резервации, ако предишно посещение не е довело до достатъчно голяма сметка или бакшиш.

Един от служителите в бранша разказва пред вестника: "В общи линии става въпрос за това: дали сте склонни да изхарчите парите или сте дребна риба." Потвърждавайки тази практика, местен клиент казва: "Ако сте от вторите, просто ви казват, че няма свободни маси."

Други служители и посетители разказват на вестника, че все по-често срещана техника е да се казва, че има свободни места, но на определена цена. "Ще кажат: "Разбира се, имаме маса за 5000 евро. Добре ли е?" - казва клиент. Друг цитира минимален разход от 1500 евро на човек.

Вестникът съобщава, че наскоро богат италианец е бил преследван на паркинга от сервитьор, който се ядосал, че е оставил 500 евро бакшиш, т.е. около 10 % от сметката, а не "обичайните" 20 %.

Във Франция бакшишите не са задължителни, тъй като таксата за обслужване се включва стандартно във всички сметки в ресторантите.

Снимка: iStock by Getty Images

Прелестите на Сен Тропе, който е описан от писателя Ги дьо Мопасан като "очарователна дъщеря на морето", са открити за първи път в края на 19 век от художници и писатели, привлечени от простотата и впечатляващата красота на полуострова.

Още през 1937 г. обаче писателката Колет се оплаква от броя на американските автомобили край пристанището, а главната му роля заедно с неизвестната тогава Бриджит Бардо във филма "И Бог създаде жената" от 1956 г. затвърждава статута му на топ дестинация.

Към 1989 г. самата Бардо заявява, че не може да живее повече там и го "оставя на нашествениците", а проучванията многократно показват, че на много от жителите на Сен Тропе им е писнало от астрономическите цени, неадекватните услуги и безразличния персонал.

В отговор на съобщенията Сири заявява пред вестника, че ще се срещне със собствениците на ресторанти в края на сезона, за да им "напомни за техните отговорности", но заяви, че злоупотребите са станали толкова широко разпространени, че тя вече е предприела мерки.

Според нея на ресторантите, които са виновни за "изнудване и организиран рекет", а някои от тях потенциално "незаконно съставят бази данни без съгласие, като напълно пренебрегват законите за защита на личните данни", може да бъдат отнети ценните лицензи за работа в късните часове.

В сътрудничество с асоциацията на собствениците на магазини в Сен Тропе Esprit Village бяха разпространени 1000 стикера, които напомнят на посетителите и местните жители, че трябва да се обърнат към кметството и правителствената служба за борба с измамите на потребителите, ако смятат, че са жертва на рекет.

Кметът заявява: "Тези практики са омразни за курорта и следователно за нашите клиенти, но също така и за местните хора. "Вече ни изгониха от апартаментите, а съвсем скоро ще ни изгонят и от ресторантите - няма да можем да се храним навън.", категорични са местните жители.

Снимка: iStock by Getty Images