Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската асоциация за алтернативен туризъм искат да бъдат оттеглени от обсъждане в парламента предложенията за промени в Закона за горите, отнасящи се до скитуризма, за по-задълбочен анализ и съгласуване с туристическия бранш. Това е записано в становище на двете асоциации до премиера, получено днес в БТА.

Според браншовите организации предлаганите промени в закона ще бъдат във вреда на българския туризъм.

Предлаганите в момента, под натиска на корпоративни интереси, промени в Закона за горите, няма да помогнат за подобрение в конкурентоспособността на българския туристически продукт, отбелязват в писмото си туристическите организации. Според бизнеса те ще засегнат един от стълбовете на неговото развитие и основен ресурс - зеленото богатство на България.

Създаването на по-мащабна мрежа от скисъоръжения, неизползваеми средно девет месеца в годината, ще постави под въпрос развитието на качествен летен туристически продукт в планините, защото се цени дивата и съхранена от човешка намеса природа, смятат от асоциациите.

Копие от становището е изпратено и до министрите на икономиката, земеделието и околната среда.

Междувременно от прессъобщение на министерство на земеделието и храните стана ясно, че на 10 януари ще има общественото обсъждане на проекта на промените в Закона за горите. Дебатът е организиран от Комисията по земеделие и гори към Народното събрание и ще се проведе в сградата на Парламента - зала "Изток", от 13.00 часа.

На последното си заседания за 2011 г. кабинетът прие поправките в Закона за горите, с които се облекчава режима за строежи в природните паркове. Те уреждат възможността да се строят ски писти и лифтове без промяна на предназначението на земята. Законовата поправка бе гласувана след като в началото на зимния сезон "Витоша ски" спря лифтовете постави ултиматум за промени в закона, за да ги пусне отново.
След приемането на поправките в закона за горите природозащитници ги определиха като "коледен подарък за офшорки".