Един от най-луксозните и очаквани круизни кораби, най-накрая потегля за своето първо околосветско пътешествие, пише изданието Fortune. След редица закъснения и проблеми, корабът дълго време стоеше на пристанището в Белфаст. След първите отчетени проблеми от месец май, най-накрая стана ясно, че туристическият лайнер Одисей е готов да направи своята първа дълга разходка. Плановете на организаторите на това дълго пътуване, са обвързани с 3-годишна обиколка на света, но преди да се стигне до старта, редица туристи поеха много разочарования.

Дори и в деня на качване, организаторите срещнаха особени трудности и проблеми. Дузина пътници остават да чакат на морския термина, след като се налага да покажат своите документи и да бъдат допуснати до кораба след щателни проверки. До този момент почти всички гости са заемали квартири в Белфаст в рамките на няколко месеца, докато се опитват да разгадаят датата на тръгване, която се променя многократно.

Одисей трябва да тръгне от Северна Ирландия на 30 май за круиз с 3 години и половина около света. Корабните механици бързо охладиха страстите, откривайки проблем след проблем на борда, изпускайки дати за сертифициране и други по-специфични процедури, необходими за безопасно плаване. Самият кораб е построен през 1993 г. и трябва да отговаря на всички модерни изисквания, което доведе до допълнително напрежение сред пътниците.

Иронично, корабът се ремонтира на същото място, където някога е строен и Титаник. Финансови проблеми също застигнаха компанията, а междувременно повечето пътници закупиха или избраха да наемат апартамент, докато чакат началото на своята много дълга почивка.

По време на ремонтите, повечето гости имат право да се разхождат в стаите, както и да обикалят палубата, но нямат право да спят на борда. Мнозина искат да са сигурни, че ваканцията им, която никак не е евтина, ще се осъществи.

След дълго чакане, първите спирки на луксозното изживяване са" Брест, Билбао, Азорските острови, прекосяване на Атлантическия океан и насочване към Карибите. Плаващият град, както наричат луксозния кораб, може да събере 600 души и ще посети 7-те континента с близо 425 спирки и посещение на около 147 дестинации. На всяко пристанище ще се стои между 2 и 7 дни. 

Снимката е илюстративна.