Комплексът се подготвя под терена между сградите на Министерския съвет и Президентството, предаде БГНЕС. "В България ние нямаме музеи. Ходим по Европа, влизаме в Прадо, в Лувъра, а страната като нашата с 1300-годишна история няма национален музей", каза министър Рашидов. Той изтъкна, че археологията е приоритет и за това "всеки камък, който може да носи на българския народ приход е ценен".

В проекта за подземния античен град "Сердика" под Ларгото на София ще бъдат вложени 16 милиона лева европейски средства. Първият етап от него ще бъде завършен до края на юли, а до декември 2013 г. ще имаме един завършен "български Лувър".

"Археологията, на която лежи България е безценна", подкрепи думите му министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, че работата на археолозите няма да бъде пришпорвана, за това не се гонят срокове. През цялото време туристите и жителите на София ще могат да наблюдават тяхната работа, благодарение на стъклените стени, които ще бъдат изградени. Това ще превърне проекта в истинска атракция и за чуждестранните посетители на страната ни.

Предвижда се следващата инспекция да бъде направена в присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който ще бъде в България на 25 август.

"След като една ислямска държава разви туризма и печели от него по 23 милиарда годишно и България го заслужава", подчерта за финал Рашидов, сочейки голям рекламен билборд на южната ни съседка Турция.