Днес пред Регионалния център за съвременни изкуства (РЦСИ) "Топлоцентрала" в София с официална церемония беше открит първият в столицата планетариум, в присъствието на екипа от създателите му, на първия български космонавт Георги Иванов (патрон на проекта), Малина Едрева - председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, директора на РЦСИ Веселин Димов, представители на различни обществени институции и гости.

Автори на идейния проект, конструктори и изпълнители на планетариума са няколко млади изобретатели от Експериментално конструкторско бюро "Фотоника", добавят от БТА.

За две години екипът на "Фотоника": авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин успяват да превърнат една мечта в реалност. Последователно печелят три конкурса, с които финансират проекта за планетариума.

Снимка: БТА

Софийският планетариум е уникален с наклонения си на 25 градуса купол, изработен от композитни материали, използвани предимно в самолетостроенето. Диаметърът на купола е 5 м, височината - 4.6 м, а капацитетът на посетители е до 15 души. 

Съоръжението се отличава със специална акустика, реализирана по физични закони. "Ще плувате в звуци, без никакво технологично озвучаване, всичко е чиста физика", обясни инж. Веселинов.

Младите специалисти обявиха, че вече разполагат с ноу-хау за производство на планетариуми, без значение от техния мащаб. С усвоената технология ще могат да строят планетариуми и за 150 души.

Георги Иванов припомни, че България е в топ-позициите като космическа държава и отбеляза с гордост, че Софийският планетариум се открива в навечерието на 1 декември, когато се навършват 50 години от обявяването на страната ни за космическа сила.

Снимка: БТА

На 26 ноември планетариумът ще отвори за посетители. Работното време ще бъде от 11:00 часа до късно вечерта, на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките, в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита. Ще има и социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.