Руската верига "Старс кофи" (Stars Coffee), която замени американския кафе гигант "Старбъкс" (Starbucks) след оттеглянето му от Русия заради конфликта в Украйна, отвори днес за широката публика първото си заведение в Москва с лозунга "Бъкс си отиде, звездите останаха" (Bucks ушел, звезды остались), предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

 "Защо Старс? Защото новата марка обединява всички звезди от гастрономическия сектор", обясняват в комюнике руският рапър Тимати и ресторантьорът Антон Пински, които придобиха 130-те ресторанта на "Старбъкс" в Русия в края на юли.

Към традиционното зелено-бяло лого на американската верига е прибавено кафяво, а малката русалка е заменена с образа на момиче с традиционна руска шапка "кокошник".

Сиропите вече ще бъдат местно производство, а менюто с ястията и десертите ще бъде изцяло преработено от новите готвачи, за да се предложи "качество, по-добро от всякога", уверява "Старс кофи" в комюнике.

За разлика от руските "Макдоналдс" (McDonalds), открити тържествено през юни, "Старс кофи" не направи голяма рекламна кампания за откриването на първия си ресторант на улица "Нови Арбат" в центъра на руската столица.

Снощи се състоя скромна официална церемония за неколцина знаменитости и шепа журналисти, а широката публика е поканена от днес. Всички ресторанти от веригата в Русия ще бъдат отворени до края на септември, уверяват собствениците.

Около 80 процента от общо 2000 служители, работили за "Старбъкс", са се съгласили да останат в новите заведения.

"Старбъкс", който временно затвори 130-те си кафенета в Русия след началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари, съобщи в края на май, че възнамерява окончателно да напусне страната.

Американската верига, известна със своите "латте" и "фрапучино", отвори първото си кафене в Русия през 2007 г. и работеше чрез партньор - кувейтска група, която притежаваше и управляваше заведенията по лиценз.

След началото на руската инвазия в Украйна и въвеждането на икономически санкции, големите западни компании се озоваха под силен натиск да се дистанцират от Москва по етични причини или заради затруднения при осъществяването на дейността им.