Септември е също подходящ месец за туризъм из Европа. Туристите обаче трябва да са подготвени за някои изненадващи правила и забрани, чието несъблюдаване може да ги прати в затвора или да им навлече глоби, пише сайтът "Кълчър трип". Изданието обобщава някои от най-странните забрани на Стария континент.

Неделята може и да ви се стори подходящ ден да изхвърлите отпадъците си, преназначени за рециклиране, но в Швейцария, ако го направите точно в този ден от седмицата, се изправяте пред нерадостната алтернатива или да влезете за два дни в затвора, или да платите солена глоба.

Ако пък отидете в Германия при приятели и решите да им помогнете с някоя ремонтна дейност, трябва да знаете, че в неделя шумът от бормашини и от друга подобна техника е забранен.

В Испания е забранено шофирането с джапанки или с каквито и да е отворени отзад или отпред обувки, както и с обувки с висок ток. Шофирането с боси крака също е забранено. Глобите за неспазване на тези правила може да излязат до 200 евро.

В Шотландия ако сте пийнали, не трябва да се грижите за крава, защото глобата за подпийнали кравари възлиза на 200 британски лири или пък може да бъде наложена присъда до 51 седмици затвор. Същото правило е в сила и за конете.

Шофьорите във Франция пък не трябва да забравят за правилото да носят дрегери за алкохол в превозното си средство, които да се използват при евентуална полицейска проверка.

Ако сте в Англия, не си помисляйте да се пререждане на опашка, защото това означава нарушаване на закона.

Пътуване до естонската столица за почитателите на шахмата и на туристическите флиртове означава да се озоват пред сложна дилема, защото в Талин е забранено да се играе шахмат по време на секс.

Във Венеция от 2008 г. е в сила забраната за хранене на гълъбите. В Барселона е забранено човек да се разхожда по плажно облекло в града.

В Гърция на някои антични монументи е забранено да се носят високи токчета, но не от грижа за безопасността на туристите, а за да не бъдат повредени археологическите обекти, така че човек трябва да се придържа към равните обувки.

В Португалия има забрана за пикаене в океана, но не е ясно как властите следят дали тя се спазва.