Няма нарушения на строителния обект до плажа Иракли, който бе заснет с дрон преди ден, показа проверка на отдел “Контрол на строителството“ към Община Несебър.

Кадрите показаха усилена строителна дейност на обекта.

Мястото се намира на 500 м от плажа на Иракли, и по-конкретно на плажа Вая, където се строи ваканционно вилно селище. Според разрешението за строителство то ще се състои от девет едноетажни ваканционни бунгала, пет двуетажни и басейни.

В обекта се извършвали единствено довършителни работи и няма излизане извън посочените в строителното разрешение параметри, сочи общинската проверка, предаде Нова телевизия.

В телефонен разговор собственикът на обекта също увери, че се извършват довършителни дейности на обекта.

До проверката се стигна, след като на 21 март тази година е подаден сигнал в РИОСВ-Бургас за извършване на строителни дейности в обекта, който преди три години бе спрян със заповеди на РИОСВ и РДНСК-Бургас.

След обжалване от страна на инвеститора съдът отмени забраните и в момента фирмата извършва разрешените по закон дейности.

Ако строителството е в рамките на издадените разрешения за строеж, то се явява законно, съобщи главният инспектор в РИОСВ Детелина Иванова.

"От приложения снимков материал установихме, че става въпрос за строежа, който вече е стартирал. Изпратихме писмо до Община Несебър, с което поискахме информация дали има нови разрешения за строеж. До момента нямаме отговор. Документално са събрали информация, но предстои проверка на терен. След това ще получим и официален отговор от общината”, обясни експертът от РИОСВ.

Адвокатът на собственика на обекта Мима Кънева посочи, че става въпрос за строителство, което се намира в близост до плаж Вая, а не Иракли.

"Проектът ще бъде изпълнен точно по начина, по който е одобрен и при параметрите, които са заложени в него. Те са съобразени с факта, че част от строителството попада в зона А, където няма забрана. Строителството се извършва на мястото на бивши лагери, където е имало около 400 почиващи човека. Нека се разграничат защитените територии Иракли и Емона от защитената зона, в която сме ние", обясни Кънева.