Индия, като една от най-тежко засегнатите страни от пандемията и огнище на така наречения индийски щам или двойна мутация на коронавируса, пострада сериозно не само в сферата на здравеопазването, но и като туристическа дестинация. Милиони хора, които мечтаят да видят с очите си изящния дворец Тадж Махал трябваше да отложат плановете си за неопределено време. 

Сега страната е готова да разхлаби мерките, макар и с редица ограничения. 

Емблематичният за Индия монумент Тадж Махал от днес приема посетители, след като властите смекчиха коронавирусните ограничения, за да стимулират индийската икономика, която изпитва затруднения, предаде Ройтерс.

Монументът в Агра (Северна Индия), построен през 17-и век от моголския император Шах Джахан, бе затворен в началото на април, след като индийското правителство въведе строга карантина с цел да овладее разпространението на коронавируса.

След отварянето само по 650 посетители ще могат по едно и също време да се намират в пределите на туристическия обект.

Тадж Махал обикновено е посещаван от 7-8 милиона души на година, което прави средно по около 20 хиляди души на ден.

Индийският щат Утар Прадеш, в който се намира Агра, съобщи за 270 нови случая на заразяване и за 56 нови смъртни случая през последното денонощие.

Индийското здравно министерство обяви днес, че Индия е регистрирала общо 62 224 нови случая на заразяване с коронавирус и 2542 смъртни случая през последното денонощие.

Общият брой на заразените с вируса в Индия е 29,63 милиона, а смъртните случаи, свързани с COVID-19, са общо 379 573.