Търсят се жители за Сардиния! Включително с финансови стимули властите се опитват да привлекат желаещи да се заселят на слънчевия остров.

15 хиляди евро в джоба

Всеки, който приеме офертата, ще бъде възнаграден с 15 хиляди евро под формата на безвъзмездна финансова помощ от местното правителство. И още една екстра: тази сума не трябва да бъде връщана при никакви обстоятелства.

С новата мярка властите обявяват война на обезлюдяването на острова и същевременно се надяват да дадат мощен икономически импулс за развитие на селските райони там.

Сардиния е вторият най-голям средиземноморски остров с километрични девствени плажове, огромен брой слънчеви дни през годината и живописни градове с богат културен афиш. Накратко: едва ли човек може да си представи по-добро място за живеене.

Ето как го описва например Инга Грьомингер от "Берлинер цайтунг", която е почивала на острова:

"Защо му е на човек да лети до Малдивите или Карибите, след като само на два часа път със самолет се стига до същото тюркоазено, чисто море, с температура на морската вода от 29 градуса по Целзий, и което е още по-хубаво: без огромни морски животни. Не ми трябват никакви акули, скатове или гигантски морски костенурки - малките сладки рибки са ми напълно достатъчни."

Финансирането е осигурено

Парите, които ще бъдат отпускани на заселниците, трябва да се използват по предназначение: за покупка и ремонт на къща, а второто условие е тя да се намира в община с по-малко от три хиляди жители. Освен това тези 15 хиляди евро, които ще се отпускат, са максималната сума на помощта - по правило тя не може да надвишава 50 процента от цената на имота или на ремонта.

За проекта са заделени 45 милиона евро, които ще стигнат за поне 3 хиляди домакинства, които могат да се възползват от щедрото предложение. Както съобщава сайтът TheMayor.eu, заселниците трябва най-късно до 18 месеца след пристигането си на острова да се регистрират адресно там, за да могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ.

Освен тази програма за заселване съществуват и други проекти за саниране на запуснати имоти. Един от тях е проектът "Къщи за едно евро", който набира скорост също и на остров Сардиния.

Материалът е публикуван ТУК>>