Бившите шпионски тунели, които са толкова секретни, че някога са били защитени от британския Закон за официалните тайни, ще бъдат преработени от екип, включващ архитекти, които стоят зад сингапурските Gardens by the Bay и лондонската Battersea Power Station - ако получат одобрение за планиране по-късно тази есен, пише CNN.

Тунелите Kingsway Exchange, намиращи се на около 40 метра под метростанция Chancery Lane в High Holborn, са построени през 40-те години на миналия век, за да приютят лондончани от бомбардировките по време на Втората световна война.

Снимка: DBOX/The London Tunnels

Тогава за последен път те са били отворени за широката общественост. Следващата им роля по време на войната е да бъдат дом на свръхсекретната британска служба за специални операции, която е разклонение на МИ6 и реално вдъхновява Бонд.

Гореща линия Bling

След това те са разширени, за да се превърнат в телефонната централа Kingsway, която през 50-те години на миналия век служи за вътрешна комуникационна централа по време на Студената война. В нея дори се намирала "горещата линия", която директно свързвала лидерите на САЩ и СССР.

Централата е била дом на мрежа от 5000 магистрални кабела и 200 работници, обслужващи телефонните линии.

През 80-те години на миналия век Бритиш Телеком завзема обекта и създава най-дълбокия в света лицензиран бар за ползване от правителствения персонал с игрална зала с маси за снукър и аквариум с тропически рибки - върхът на лукса през 80-те години.

Технологията, която стои зад телефонния център, остарява в края на десетилетието и е изведена от експлоатация. Сега обаче Ангъс Мъри, главен изпълнителен директор на The London Tunnels, иска да вдъхне живот на историята на тунела за посетителите с помощта на потапящи екрани, интерактивни структури, технология за излъчване на аромати и стотици високоговорители.

Снимка: DBOX/The London Tunnels

Подземен Лондон

"Историята на тунелите, техният мащаб и местоположението им между лондонския квартал Холборн и историческия квартал Скуеър Майл биха могли да превърнат тези тунели в една от най-популярните туристически дестинации в Лондон", казва Мъри.

Планът е да се инвестират 140 млн. паунда (170,5 млн. долара) във възстановителните работи и след това още 80 млн. паунда (97 млн. долара) в грандиозния проект.

С архитектите Wilkinson-Eyre, те със сигурност са събрали звезден екип за този много амбициозен проект - който далеч надхвърля всичко друго, което се предлага в града. Най-добре разработената постоянна подземна туристическа атракция в Лондон в момента са Военните стаи на Чърчил - само малка част от площта от 8000 кв. м, която заемат тунелите на борсата "Кингсуей".

Лондонското метро периодично организира екскурзии "Скритият Лондон", в които се разглеждат изоставените метростанции и тунели в града. Обиколките винаги се радват на огромна популярност, а билетите се изчерпват веднага щом се появят.

Те обаче са най-добрият ви шанс за подземно приключение още няколко години, тъй като проектът за лондонските тунели - ако бъде осъществен - ще посрещне първите си посетители през 2027 г. Чакането определено си заслужава.

Снимка: DBOX/The London Tunnels