Това е страната, която е обявена за най-добрата за посещение през 2024 г. Номинацията е на изданието Lonely Planet и описва победителя като страна, която разполага с природата на Хаваи, Исландия, Швейцария, Саудитска Арабия и Канада в едно. Победителят е с площ от 1 564 116 квадратни километра. Не се досещате? Става въпрос за Монголия. Страната, която намира начин да култивира пустинята Гоби, страната, която печели с невероятни гледки, чиста вода, изключителни снежни долини, пясъчни дюни и още много други.

Монголия има абсолютно всичко от красиви речни пътища, преминаващи през зелени и безкрайни пасища с високи планини и приятни температури, до планински възвишения, които предизвикват всички истински трекинг маниаци. Езерото Ховсгол може да се смята като територия, която определено прилича на парче земя, пренесено директно от Хаваи. Местните го наричат "Синята перла на Монголия". Около него се разкриват гъсти гори и магически планини. Точно този водоем притежава повече от 70% от сладката вода на Монголия.

Климатичните промени също не са малко. Планинският регион на Монголия е прохладен и дори зимен, докато пустинята предлага високи температури със средна стойност от 42 градуса по Целзий през лятото. Алтайските планини на Монголия имат достатъчно екзотични животни, включително снежен леопард и златен орел, както и много номадски племена, които все още живеят в прословутите си големи палатки. Монголия, както пишат повечето посетители, живее в различни времеви зони, някои напомнят на средновековието, големите градове остават особено урбанизирани, но след като говорим за една огромна и необятна територия, мнозина могат да изберат свободно своя начин на живот.

Повечето посетители на страната споделят, че Монголия е безопасна, но светът трябва да обърне внимание на една много сериозно внимание на своята екипировка. Зимата е предизвикателство и за най-опитните, което кара и повечето местни да не препоръчват сериозни преходи без водач.

Монголия има някои важни практики, които хората трябва да следват. Забранено е да се стъпва на прага на една къща, винаги трябва да се прекрачва. Забранено е да се пипа нечия шапка - това е лична обида. Никога не се сочи в Монголия. Предлаганата храна и вода трябва да се приеме, без значение дали е малко или много. Винаги приемайте дарове с две ръце или с дясната, като лявата трябва да я придържа, това е особено уважение. Свиренето на закрити пространства се смята за лош късмет. Винаги уважавайте възрастните и давайте мястото си в градски транспорт и във всеки удобен начин.

Това са много важните изисквания, които могат да отворят много врати в страната. Местните винаги са усмихнати и добронамерени към гости, което прави Монголия една от много предпочитаните туристически дестинации. Проблемът обаче е, че е твърде далече и изисква малко по-сериозни разходи за транспорт. Ако обаче изберете това място за почивка, най-вероятно ще имате всичко необходимо на едно място - планини, плажове, пустиня и още много други.