Небосклонът на европейските градове включва някои емблематични исторически сгради - от Айфеловата кула в Париж до Биг Бен в Лондон, но някои градове са известни и с ултрамодерни небостъргачи. Според Express цели 66% от небостъргачите, построени в Европа, се намират в пет града, сред които Лондон, Париж, Истанбул и Москва.

За Франкфурт, петият град е предвидена "черешката на тортата".  Германският център преживява небивал архитектурен ренесанс - планирани са 50 нови небостъргача.

Колекцията от нови небостъргачи включва FOUR Frankfurt, проект на стойност 856 млн. паунда, състоящ се от четири кули, които трябва да бъдат завършени тази година и са проектирани така, че да са обърнати една към друга, за да се увеличат максимално гледките отвътре. Най-високата от тях ще бъде висока 233 метра, а всички ще включват смесица от офиси, апартаменти, хотели, магазини и ресторанти.

Строителството на кулата "Милениум", която ще се издига на 288 метра ще стане най-високата сграда в Германия, е планирано да започне през 2025 г. Във Франкфурт всъщност се намират 95 % от небостъргачите в Германия, а причината е, че е заобиколен от "зелен пояс" - единственият път (за нови сгради) е нагоре!

Снимка: AP/БТА

Въпросът е защо се строи толкова много? Според специалистите има строителен бум в Брекзит, тъй като градът се опитва да привлече финансови институции от Лондон. В града вече се намират две от най-големите централни банки в света (Deutsche Bundesbank и Европейската централна банка), а след излизането на Обединеното кралство от ЕС във Франкфурт са се преместили четиридесет големи фирми.

Но Франкфурт не се превръща само в огромен финансов район. С проекти като FOUR очевидно се полагат усилия за сливане на различните зони на града, като се размиват границите между културните, жилищните и търговските пространства, според BNN.