Експертите от испанската екологична организация Anecpla (Национална асоциация на компаниите за екологично здраве) алармираха, че това лято из страната може да плъзнат "генетично закалени хлебарки", пише TimeOut.

Според генералния директор на компанията Хорхе Галван повишаването на температурите, причинено от климатичните промени, е отлична предпоставка за размножаване на хлебарките и дървениците - всъщност всеки градус над 28  означава, че те се размножават по-бързо.

Горещините настъпват още в началото на пролетта и не свършват и през есента, така че популацията на хлебарките само се увеличава - казва той пред Mirror. Най-голямото притеснение от разпространението е, че хлебарките пренасят вредни бактерии и болести, които могат да се предадат на хората.

ЕС прилага строги правила за химикалите за унищожаване на вредители, но хлебарките са мутирали и вече са резистентни срещу биоцидните продукти, които се използват за борба с тях. Но все още се използват по-силни продукти, когато е необходимо. Когато няма друго възможно решение за адекватна борба с вредители като хлебарките в този случай, използването на по-силни химически продукти е от съществено значение, казва още Галван.

Какво още може да се направи? Чрез специална кампания, стартирала преди броени дни, хората се насърчават да поддържат чистота в цялото жилище, да не оставят храна по плотовете в кухнята и масата, да поддържат ред и да се уверят, че боклукът е изхвърлен или поне съхранен правилно, преди да бъде изхвърлен в контейнерите. Ресторантите, баровете и хотелите са предупредени да запълнят пукнатини или дупки в стените и да съобщават незабавно за всяка поява дори на една хлебарка.