След месеци дълбоко пазена тайна, градът, където е сниман филмът "Опенхаймер", е разкрит. Нещо повече - той вече е туристическа дестинация.

Филмът за създателя на атомната бомба е пресъздаден в отдалечените планини на Ню Мексико. В Лос Аламос може да се види лабораторията на Робърт Опенхаймер, изигран от великолепния Килиън Мърфи.

Лентата на режисьора Кристофър Нолан се смята за фаворит на наградите Оскар, които ще бъдат връчени на 10 март в Лос Анджелис.

Филмът разказва историята на изобретяването на атомната бомба и голяма част от действието се развива в Лос Аламос - град, построен около свръхсекретна лаборатория, създадена от нулата в Ню Мексико по идея на физика Робърт Опенхаймер, който цял живот е бил запален по околните планини.

След премиерата на филма през юли миналата година туристите се стичат към места като къщата на Опенхаймер и Фулър Лодж, където ядрените учени са организирали партита, за да отпразнуват успеха си в създаването на бомбата.

Според градските власти миналата година броят на посетителите е скочил с 68%.

"Започнахме да наблюдаваме огромен наплив миналата пролет, още преди филмът да излезе по кината", каза Кати Андерсън, екскурзовод в местното историческо дружество, което е трябвало да утрои броя на ежедневните обиколки, пред Франс прес.

"Ако филмът спечели "Оскар", мисля, че интересът ще бъде много по-голям", допълни той.

Но успехът забулва сложните отношения на Лос Аламос с миналото и с Опенхаймер, който все още е наричан в града с нежния си прякор "Опи".

От една страна туристическият бум би могъл да помогне за събирането на 2 милиона долара, необходими за възстановяването на вековната къща, в която са живели семейство Опенхаймер. Тя се нуждае от спешен ремонт.

"Опенхаймер беше известен със своето мартини и с това, че беше много любезен домакин. Много история се е случила точно в тези стаи", заяви историкът от Националната лаборатория в Лос Аламос Ник Люис.

От друга страна, не може да се избяга от разрушенията, причинени от ядрените бомби, изковани в този град - където 15 000 учени и служители все още работят в същата лаборатория с висока степен на сигурност.