Все повече държави са готови да обърнат гръб на COVID мерките и да заживеят така, както са го правили преди пандемията.

Списъкът с дестинации, които нямат никакви изисквания за представяне на тест, ваксина или документ за преболедуване на границата си, в момента се състои от над 30 държави. Въпреки това много части на света остават затворени. Някои от най-популярните дестинации за туристите преди пандемията изобщо не са отваряли границите си от началото ѝ, а други дори не са обявили планове за отваряне.

Ето кои са част от държавите, до които все още не можете (и не е ясно докога няма да можете) да пътувате като туристи.

Япония

Япония много бавно разхлабва мерките, като от 10 април в страната могат да влизат до 10 000 души на ден... но това не включва туристи. В момента се допускат студенти, учени, японски граждани и пътуващи по бизнес, като някои от тях трябва да останат под задължителна карантина.

Страната така и не е обявявала дата или приблизително време, в което ще отвори отново границите си за туристи.

Китай

Китайските туристи са една от движещите сили на световната икономика и много доклади по темата твърдят, че не може да се говори за пълно възстановяване на туристическия сектор, докато те не получат възможност отново да пътуват свободно по света. По информация на Китайската туристическа академия, цитирани от Си Ен Ен, през 2019 г. броят им е бил 155 милиона, което ги прави глобален номер едно в изходящия туризъм. Това, което ги спира в момента, е изискването за минимум 2 седмици карантина след завръщане от чужбина (а понякога и повече).

Що се отнася до чужденците, които искат да видят теракотената армия или да стъпят на Великата китайска стена, те ще трябва да почакат още, тъй като влизането на туристи в страната остава забранено. Китай се придържа към политиката си за нулев COVID-19, като прилага строги мерки дори при единични случаи на зараза.

Тайван

Една от кулинарните столици на Азия също остава затворена за посетители и няма обявена дата за възстановяване на нормалното движение през границата. Едва от 7 март страната отвори за бизнес пътници, а в момента се допускат и лица с работна виза, както и чуждестранни роднини на тайвански граждани. Всички те обаче подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Тихоокеански острови

Част от тихоокеанските острови като Фиджи, Таити и островите Кук отвориха границите си, макар и с ограничения. Други обаче, макар и силно зависими от туризма, остават затворени. Такъв е случаят със Соломоновите острови, Вануату, Самоа, Маршаловите острови и Тонга.

Следете още новини за COVID-19, отваряне на граници и промяна на правила ТУК>>>