Приходите от туризъм в Турция са се увеличили с 27 процента до 21,7 млрд. долара през първите шест месеца на годината, съобщи турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, цитиран от електронното издание на в. "Хюриет".

Миналата година приходите от туризъм в Турция възлязоха на 46,4 млрд. долара. За тази година сме си поставили за цел да осигурим приходи в размер на 56 млрд. долара, каза Ерсой.

Министърът посочи, че през първите шест месеца на тази година Турция е била посетена от 22,9 млн. туристи, което е със 17,5 процента повече в сравнение с 2022 г. По-рано тази година той съобщи, че тази година Турция планира да приеме около 60 млн. туристи.

Същевременно той каза, че заетостта на хотелите, ориентирани към настаняване на туристи с доходи над средните, е под прогнозите. Според него сред причините за това са разрушителните земетресения през февруари в Югоизточна Турция, предизборният процес, хладното време до юли, както и купуването на жилища от руски граждани през предходните години и отдаването им под наем на чуждестранни туристи, посочва телевизия ТРТ.

Министърът на туризма на Турция обяви, че страната му е сред световните лидери в екотуризма. До момента около 4320 хотела са получили сертификати за "зелен туризъм" от министерството на туризма. Повечето от тях се намират в курортните зони край Средиземноморското и Егейското крайбрежие, пише БТА.