Последният уикенд преди Коледа е богат на събития и интересни места, където да се радвате на зимата и да забравите за предколедния хаос в градовете.

Ако сте от предвидливите хора, които са приключили отрано с купуването на подаръци, спокойно можете да излезете далеч от тях.

Но дори и да имате нещо останало в списъка, в цялата страна има коледни базари, където можете да пазарувате от творци и малки производители вместо от моловете.

Ето какво интересно се случва из страната този уикенд:

 

Извадете ските и сноуборда от килера

Снимка: Getty Images

На 18 декември всички големи ски курорти в страната отварят пистите си (Пампорово още на 17 декември), като в Банско дневната лифт карта на 18 декември ще е 20 лева, на Мальовица - безплатна, а в Пампорово и Боровец ще е на специални цени почти до края на годината, когато влизат в сила новите цени за сезон 2021/2022.

Коледни базари в страната и коледно село в Чавдар

Снимка: iStock by Getty Images

В много градове в страната коледните базари работят на пълни обороти.

В Пловдив коледният базар е на площад Централен, като ще се проведе от 17 до 26 декември.

В София Немският коледен базар по традиция се намира в Градската градина и продължава до 21.12.2021 г., Коледното градче ще бъде отворено за посетители всеки ден от 11:00 - 22:00 часа, като предлага топло вино, щолен, вурстчета.

До ледената пързалка до стадион "Юнак" има друг коледен базар, провеждан в сътрудничество с коледния базар в Пловдив.

Във Варна на площада с фонтаните пред общината коледният базар предлага празнични храни и напитки, както и фермерски пазар, улица на занаятите и изложба на Музей Стара Варна. Базарът ще е отворен до 22 декември.

До 31 декември е отворен коледният базар във Велико Търново. Тридесет и три коледни къщички в парк "Марно поле" предлагат месни деликатеси, сезонни напитки, занаяти, ръчно изработени подаръци и коледна украса. За децата има атракциони и могат да пуснат своите писма до Дядо Коледа.

Ръчно изработени играчки, коледни сувенири, хранителни продукти, дървени и шивашки изделия се предлагат по време на традиционния коледен базар в Тетевен, който ще бъде открит на 18 декември от 10 часа на площад "Сава Младенов".

Село Чавдар преобразява центъра си в коледно село всеки петък, събота и неделя, като освен традиционните за германските базари храни и напитки, ще има и представяния на книги, викторини и други забавления за малки и големи.

Ледената пързалка в Банско

Снимка: iStock by Getty Images

Дори да не сте почитатели на ските, може да отидете до Банско този уикенд да се попързаляте на кънки. Ледената пързалка в Банско работи всеки ден от 12 до 22 часа. Няма възрастово ограничение. На място се предлагат кънки под наем, а един цикъл на пързалката е два часа.