Независимо дали сте скептични, уплашени или изумени от изкуствения интелект, той е тук, за да остане. ChatGPT и други инструменти на изкуствения интелект вече пишат имейлите ни, подготвят публикациите ни в социалните мрежи създават странно, но интригуващо изкуство.

А Амстердам отиде и по-далеч като откри и първата в света художествена галерия, създадена от изкуствен интелект. Разположена в близост до други необичайни атракции в централния квартал De Wallen в Амстердам, галерията Dead End представя творения на машини и алгоритми с изкуствен интелект - от дигитални картини до интерактивни инсталации.

Констант Бринкман от галерия Dead End заявява пред Euronews : "Ние сме първата галерия в света, която физически излага изкуство, генерирано от изкуствен интелект, на художници, генерирани от изкуствен интелект".

От галерията обясняват още, че първата стъпка в създаването на изложбата е била да се възложи на програмисти да създадат художници. А след това те започнали да създават свои произведения на изкуството. Въпреки че всяко от тях е уникално, творенията не са безупречни. В някои от тях са изобразени хора с шест пръста например. Но Бринкман казва, че създателите на изкуствен интелект стават все по-добри с натрупването на опит, така че изкуството им би трябвало да става все по-съвършено.

Онези, които искат да купят някое от произведенията, вероятно ще бъдат разколебани. Когато един от художниците с изкуствен интелект - Irisa Nova, е попитан колко струват неговите картини, той отговорил: "Очакваната цена може да варира между 3 000 и 10 000 евро".

Реакцията на обществеността към концепцията за изкуство на изкуствения интелект е смесена. Някои са възхитени от това, което той може да постигне, докато други не смятат, че творбите отразяват истинско изкуство и казват, че творенията на изкуствения интелект нарушават авторските права, като използват части от вече съществуващи произведения.