Гърция отчита повишение на броя на туристическите посещения с 6,6 на сто през август, но приходите от сектора са спаднали с 1,8 процента спрямо август 2023 година, съобщи гръцката централна банка, цитирана от Франс прес.

За периода януари - август броят на туристите е нараснал с 9,9 на сто, а приходите отчитат спад с 3,2 процента, се посочва в разпространено вчера съобщение на банката.

Гърция, където туризмът е водещ икономически сектор, отечете 32,7 милиона посещения на чуждестранни туристи миналата година. Това е ръст от 17,6 на сто спрямо 2022 година, като същевременно е подобрен рекордът от 2019 година, когато средиземноморската страна е била посетена от 31,3 милиона туристи.

Миналогодишните резултати са постигнати въпреки продължителната гореща вълна и горските пожари, които предизвикаха евакуациите на хиляди туристи от популярните сред туристите острови Родос и Корфу.

Правителственият говорител Павлос Маринакис оцени вчера на брифинг, че през 2024 г. се очаква Гърция да отчете "нов рекорд".

Министерството на туризма трябва скоро да публикува подробности за точната картина на летния сезон, тоест за броя на пристигналите туристи и приходите, уточни той.

Мненията на експертите в бранша обаче са разделени.

Най-оптимистичните не изключват "корекция на цифрите" към повишение, след като бъдат включени данните за септември според уебсайта moneyreview.gr.

Други анализатори обаче са на мнение, че има "нова тенденция" в сектора: "хората си вземат по-малко почивни дни и харчат по-малко пари", което важи особено за гражданите на северните страни, които представляват мнозинството от туристите в Гърция според moneyreview.gr.

Лятото на 2024 г. беше най-горещото, регистрирано в Гърция, а август беше вторият най-горещ месец след август 2021 г. по данни на Атинската национална обсерватория.

Тези климатични условия се отразяват и на продължителността на престоя на чуждестранните туристи в Гърция, отбелязва moneyreview.gr.