Испанската област Каталуния реши от 28 януари да сложи край на задължителното представяне на здравен паспорт за достъп до барове, ресторанти и спортни зали, смятайки, че тази мярка е слабо eфикасна срещу силно заразния вариант Омикрон, предаде Франс прес.

"Значителна част от населението отново е изложена на риск да бъде заразена с вируса", поради появата на новия вариант, "независимо от ваксинационния си статус или вече прекарана болест. В резултат на това намалява ефективността на задължителното използване на COVID сертификата", уточни регионалното правителство, което следва съветите на регионалната експертна комисия.

Решението беше публикувано в регионалния Официален вестник. В Каталуния се намират някои от най-популярните сред туристите дестинации като Барселона, Жирона, Тарагона, Ситжес, Кадакес, Фигерес и други.

От края на ноември Каталуния, туристически район със 7,7 милиона жители, изискваше здравен паспорт за допускане в барове, ресторанти и спортни зали.

Броят на случаите в областта остава много висок, но болниците не са толкова натоварени, колкото предвиждаха най-песимистичните сценарии на властите. В резултат испанската област отмени повечето ограничения. Единственото, което все още е в сила, е затварянето на дискотеките.

В Испания са ваксинирани 90,7 на сто от навършилите 12-годишна възраст. Случаите на коронавируса обаче нараснаха рязко от края на декември и темпът на разпространение е един от най-високите в Европа.

Междувременно в Ирландия и Великобритания също вече не се изискват сертификати за достъп до обществени места, а от 1 февруари това изискване отпада и в Дания.