Няколко държави поставиха началото на това, за което всички се надяваме - край на всички ограничения, носене на маски, затворени заведения и клубове и изискване на сертификати.

Ако имате нужда от глътка свеж въздух и да си припомните какъв беше животът преди пандемията, има няколко страни в Европа, които вече са или съвсем скоро ще бъдат рай на свободата.

Началото беше поставено от Ирландия, която много скоро беше последвана от Великобритания, където днес е първи ден без задължителни маски и COVID сертификати. От скандинавските страни Дания първа ще премахне повечето ограничения, очаква се и още няколко страни в региона да последват примера ѝ скоро.

Ирландия

Ирландия премахна почти всички ограничения, свързани с пандемията, на 22 януари. Едва няколко дни преди промяната страната беше втора по брой заболели в Европа, но и е с един от най-високите проценти на хора с поставена бустерна доза. По думите на премиера на страната Майкъл Мартин бустерните ваксини "изцяло са променили" ситуацията в страната и благодарение на тях има много по-малко хоспитализирани.

Доскоро Ирландия беше сред най-консервативните държави в Европа, що се отнася до мерките и там бяха в действие едни от най-продължителните ограничения за пътувания и туризъм.

Заведенията вече не работят до 20 часа и не изискват от клиентите си COVID сертификати. Всички обществени места на открито и на закрито работят на пълен капацитет.

До края на февруари остава изискването за носене на маски в градски транспорт и в магазините.

Великобритания

От 27 януари носенето на маски не е задължително във Великобритания, а за достъп до обществени места не се изисква COVID сертификат. Британските власти обясниха решението си с добрите темпове на ваксинационната кампания и по-доброто разбиране на лечението на вируса. По думите на официалния говорител на премиера Борис Джонсън носенето на маска вече ще бъде "въпрос на лична преценка".

Служителите в железниците обявиха, че все пак ще изискват пътниците да носят маски, като призовават, а не задължават. Кметът на Лондон Садик Хан обяви също, че маските ще останат задължителни за ползващите столичния транспорт, като призова хората "да постъпят правилно". Освен това всеки бизнес ще може да реши дали да изисква маски от посетителите си.

Отмяната на ограниченията важи за Англия. По-рано тази седмица COVID сертификатите бяха отменени в Северна Ирландия, а в Уелс нощните клубове ще отворят на 28 януари, но ще се изискват сертификати.

Дания

От 1 февруари всички ограничителни мерки в Дания, свързани с COVID-19, се премахват. Отпада носенето на маски в градския транспорт, както и изискването за представяне на COVID сертификат за достъп до музеи, заведения и барове.

На границата все пак може да се изисква отрицателен тест от пътниците, които не са ваксинирани или не са преболедували наскоро, като предстои това правило да бъде допълнително обявено.